Increment de la circulació de bitllets falsos denominats “de cinema” o “fantasia”

Afecta bitllets de 5, 10, 20 i 50 euros

26/01/2023

La Policia i l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) han tornat a detectar un increment de la circulació de bitllets falsos, sobretot de 20 euros.

Es tracta dels anomenats “de cinema” o “fantasia”, bitllets que simulen els legítims de 5, 10, 20 i 50 en color, mida i disseny, però que es poden distingir dels autèntics perquè inclouen inscripcions en l’anvers o el revers. En aquestes inscripcions s’indica que no són de curs legal. S’hi poden llegir missatges com This is not legal tender”, “it’s used for motion props”, “movie money"  i “prop copy”. Addicionalment, tots tenen el mateix número de sèrie, el MB66688880, referència que comparteixen més del 89% de tots els bitllets “de cinema” o “fantasia” interceptats el 2022.

S’estan trobant, sobretot, arran de les festes nadalenques, dates que els estafadors haurien aprofitat per introduir els bitllets al circuit comercial. És per això que la Policia i l’AFA demanen als responsables i treballadors de comerços que estiguin especialment atents. Es recomana als establiments comprovar l’autenticitat de tots els bitllets, independentment del seu valor, per poder detectar-los en el moment del pagament.

Si algun comerç es troba amb una persona que intenta pagar amb aquest tipus de bitllet, s’ha de trucar a la Policia i retenir el bitllet per evitar que ho torni a provar amb un altre establiment. 

Es recorda que fer servir aquests bitllets sent conscient que són il·lícits pot constituir una infracció penal. En cas de detectar bitllets falsos, es recomana a la ciutadania lliurar-los als bancs o al Cos policial per tal que siguin retirats de la circulació.

https://www.policia.ad/ca/noticies/noticies/2023/01/26/6952/increment-de-la-circulacio-de-bitllets-falsos-denominats-de-cinema-o-fantasia/